MANOUK VAN OOIJEN OP HET PODIUM :)

Wat een seizoensafsluiting!

 

Zaterdag was ik te gast tijdens de finaledag van de OW Cup. Hier was ik gastrijder in de Sport Cup net zoals vorige week donderdag op het circuit van Zolder. Ik wist dat het voor mij op Assen wat lastiger ging worden. Ik heb minder baan kennis en mijn concurrenten juist heel veel op het TT Circuit van Assen. Ook waren er veel snelle gast rijders tijdens deze dag, het niveau lag dus hoog.

 

Tijdens deze dag was er maar één kwalificatie en daarna twee races, weinig trainingstijd dus. De meeste rijders hadden echter de dag ervoor getraind, dit zat er helaas voor mij niet in waardoor ik meteen aan de bak moest. Tijdens de kwalificatie nog erg zoekende geweest naar de juiste afstelling waardoor ik niet de tijden kon rijden waar ik op had gehoopt. Dit resulteerde in een 22e start positie. Best zenuwachtig voor de start van race 1 ging het rode licht uit. Mijn start was voorzichtig en ik kwam bij de eerste bocht in het gedrang. Eigenlijk elke ronde wist ik mijn ronde tijden te verbeteren en nog een plekje te pakken. Ik kwam als 21e over de streep met een nieuw PR!

 

Ik wist dat race 2 beter moest zijn, zeker de start. De run naar de eerste bocht was echt sneller maar, een andere rijder tikte me aan waardoor ik wijd moest en posities verloor. En een bocht later weer, tik en weer wijd en nu nog verder naar achter... Ik kwam achter rijders terecht die ik snel voorbij moest, want ik werd erg opgehouden. Ook de laag hangende zon aan het einde van de dag maakte het niet makkelijk. Ik was de rijders die me ophielden voorbij maar het was te laat, de rest was al te ver weg. Ik kwam als 18e over de streep met toch wel een klein beetje een teleurgesteld gevoel. Maar toch weer veel geleerd en een nieuw PR, dit moest ik meenemen naar maandag waar ik mijn laatste race had tijdens de ZAC competitie.

 

Maandag ochtend stond er eerst een vrije training op het programma voor de Rookie cup waar de 600cc en 1000cc samen rijden, wel met elke een apart klassement. Al snel was duidelijk dat ik mee kon strijden voor het Rookie600 podium. Tijdens de kwalificatie wist ik een 3e tijd neer te zetten waardoor ik voor het eerst mocht starten vanaf de eerste rij. Ik wist na zaterdag dat mijn start beter en brutaler mocht zijn. Het rode licht ging uit en ik was goed weg. Twee rijders met een 1000cc motor kwamen mij voorbij richting de eerste bocht, maar één hen ging wijd waardoor ik binnen door kon. Twee bochten later kon ik bij de andere rijder binnen door en lag ik ineens op kop! Een heel rondje op kop, wat een gaaf gevoel! Ik wist dat mijn twee 600cc concurrenten met mijn mee kwamen en zij eigenlijk net iets sneller waren. De rijder achter me haalde me in richting de GT (de chicane voor start finish), hierdoor ging hij wat wijd en kwam niet goed het rechte stuk op. Ik wist hem de eerste bocht weer terug te pakken en hem weer een halve ronde voor te blijven. Toch wist hij me weer terug te pakken waardoor ik van mijn lijn moest en ook de rijder op de 3e plek mij voorbij kon. Balen maar proberen vast te bijten en mee te gaan. De rijder die mij als laatste voorbij ging reed hard naar voren en haalde ook de rijder op de 1e plek in en reed snel weg. Het gat was net te groot naar de 2e plek voor mij om nog wat te proberen maar met een super leuke race kwam ik als 3e over de finish. Daarbij weer mijn PR aangescherpt.  

 

Race 2 ging ik weer van start vanaf de 3e plek. Deze keer was ik weer goed weg maar de rest ook en kwam ik in het gedrang voor de eerste bocht waardoor ik wat plekjes verloor. De eerste 3 rijders voor me waren 1000cc motoren en mijn 600cc concurrenten zaten daarvoor. Ik kwam die 1000cc motoren maar niet voorbij, ze waren te snel op het rechte stuk. Ik zag dat mijn concurrenten verder weg reden en een achter me 600cc dichterbij kwam. Mijn tijden waren niet goed genoeg, ik werd opgehouden maar kwam er niet langs. Toen ineens de 600cc rijder achter me voorbij kwam. Ik herpakte mijzelf, mijn rondetijden ging ook weer omlaag maar met nog maar 2 rondes op de klok was het niet genoeg om nog terug te slaan.


Ondanks de teleurstelling van mijn 4e plaats in race 2 werd ik in het dag klassement 3e en dat betekend mijn eerste podium! Yes hoe gaaf, starten vanaf rij 1, een nieuw PR en mijn eerste podium! Een betere seizoen afsluiter kan bijna niet.

 

Dit seizoen heb ik zoveel geleerd en ben ik veel gegroeid. Dit allemaal had ik niet kunnen doen zonder jouw hulp, heel erg bedankt hiervoor. Ik kijk dan ook al uit naar volgend seizoen om mezelf nog verder te gaan ontwikkelen. Hoe dit nieuwe seizoen er precies uit gaat zien hoop ik binnenkort met jou te kunnen delen. Tot ziens! 

 

Groetjes Manouk